Политолози: Пеевски ще излезе от политиката награден с евродепутатство

Андрей Райчев и Васил Гарнизов коментираха пред Нова телевизия номинирането – вече от четири областни структури на ДПС – на Делян Пеевски за евродепутат и като зяло обобщиха ставащото като вид награда за излизането на Пеевски от българската политика.

„Наблюдаваме нещо много странно – след осем месеца протести, три – четири месеца нямаме, а сега това име отново се поставя на масата. Прилича на театър на абсурда, но не е”, коментира социологът Андрей Райчев в „Здравей, България”.

Според него номинирането на Делян Пеевски за евродепутат трябва да бъде разгледано от няколко гледни точки.

„Първата гледна точка – Лютви Местан млад и нов лидер, който все още не се е утвърдил, сянката на Доган стои зад него. Местан трябва да махне някакси Пеевски, но без да бъде изхвърлен. По този начин той маха важна и неприятна част от своето наследство. Пеевски ще излезе от българската политика и получава вид възнаграждание”, посочи социологът.

Втората гледна точка според него е гледната точка на Пеевски:

„Очевидно е, че пак ще събере протестиращи и агресия. Но целия преход се състои в символично насилие и самонасилие, като свърши преходът това символично насилие и самонасилие спира. Пеевски отказва символичното самонасилие и казва – „не сте вие моралната инстанция, пред която ще се отчитам. Вие сте боклуци и си мълчете там”, обясни Андрей Райчев.

Според третата гледна точка – тази на обективния анализ, това ще поляризира страната, центристките формации от типа на тази на Бареков спадат, заяви социологът.

Политологът Васил Гарнизов обобщи явлението „Пеевски” като проблем:

„Той първо е проблем на общуването и на доверието между управляващи и общество, на второ място е проблем вътре в управляващата коалиция и трето – Лютви Местан показва вече, че Пеевски е проблем и в ДПС. Следователно трябва със стари имперски хватки не да му се вземе главата, а да се изпрати с почести в Брюксел”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.