Политолози: Някои партии имат интерес от етническо напрежение

Няма съмнение, че има партии, които имат интерес от етническо напрежение. Това далеч не означава, че подобни ситуации ще дадат отражение върху местния вот и неговите резултати, коментира пред БНР политологът Димитър Ганев. Той даде пример от 2011-а година, когато месец преди местните избори стана инцидентът в Катуница, но до съществени промени във вота на избирателите не се стигна.

„Има политическо желание да се използва конфликта в „Орландовци””, коментира пред Нова тв Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. – „Част от проблема е как точно тези политици се опитват да го правят. Дали просто отиват там, или привличат агитките. Едно от нещата, които видяхме през 2011 година в Катуница е, че имаше много активни агитки. Същото беше и през 2013 г. Агитките не ходят просто така”, каза още Тихомир Безлов.

Според социалния антрополог Харалан Александров природата на конфликта има социални, икономически и културни основания.

„Той просто се предоставя за политическа злоупотреба. Желаещите да злоупотребят с него на свой ред го интензифицират и влошават”, коментира Харалан Александров.

Въпросът за политическото използване на конфликта между българи и роми в „Орландовци” беше поставен, след като стана ясно, че по време на протестите на място са били забелязани лица като Илия Илиев от ДПС и националиста Боян Расате.

Пред Нова телевизия хора от кварталите „Орландовци” и „Бенковски” също изразиха опасения, че протестът им може да бъде яхнат от политиците, тъй като наближават избори.

Въпреки създалата се ситуация да се говори за оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова е несериозно, смята Димитър Ганев. Според политолога огромното предизвикателство в рамките на следващите избори е на първо място да се гарантира някаква спокойно обстановка, а не продължаващо напрежение по места, защото това може да се превърне в една лавинообразна ситуация, която да ескалира и да се стигне до много неприятни резултати. Второто нещо е да се гарантира честността на вота, каза още Димитър Ганев по БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.