Политолог: Задължителното гласуване е пълна глупост

Задължителното гласуване е пълна глупост с оглед на намеренията на законодателите, но аз съм привърженик на идеята. Това коментира пред радио „Фокус“ политологът доц. Александър Маринов. Той уточни, че подкрепя предложението, защото се надява, че “хората страшно да се ядосат от тази наглост, да ги принудиш да гласуват без да им дадеш възможност за истински избор и тогава може би ще се пропука тази кръгова отбрана на 7-8-10 партийки, които са се вкопчили във властта“.

“Аз се надявам като наказателен вот хората не просто да пишат цинизми по бюлетините, а да направят така, че да се разпердушини тази камарила. След като по друг начин не става, защо пък да не опитаме това“, коментира Маринов.
Според него има големи недомислици в идеята за задължителното гласуване. Политологът даде пример с това, че се предвижда глобата за негласувалите работещи да е 50 лева, а за хората, които са на социални помощи – лишаване за три месеца от единствените средства, с които оцеляват.

„Как така 50 лева глоба се равняват на тримесечна социална помощ и защо се визират само ромите, като негласуващите българи са много повече от ромите”, възмути са Абександър Маринов. Той допълни, че партиите правят всичко възможно да не допуснат други субекти в управлението.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.