Политолог предлага бързо правосъдие за търговците на гласове

“Трябва да се прилага бързо правосъдие по отношение на търговията с гласове”. Това заяви в студиото на Нова ТВ политологът и програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници” Ваня Нушева. Според нея за ефективното правораздаване по отношение на търговците на вот трябва да се използват журналистическите разследвания като това на Тина Ивайлова. Репортерът на Нова разкри схема за купуване на гласове. Героите от разследването ѝ – Стефан Методиев–Пастора и Златко Георгиев-Циганина, във вторник получиха условни присъди и бяха пуснати на свобода. Това се случи по-малко от 20 дни след ареста им. Причината за решението на съда в Елин Пелин беше фактът, че двамата обвиняеми признаха вината си.

„Разбирането за условна присъда на българина не съвпада с това за ефективно правосъдие”, коментира Ваня Нушева.

Според адвоката и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов наказанието за Методиев и Георгиев е адекватно по силата на закона, тъй като те нямат предишни провинения.

„Трудно може да се достигне до организаторите на контролирания вот”, каза още Нушева. Тя подчерта, че в „Прозрачност без граници” се получават все повече анонимни сигнали за търговия с гласове, защото „хората се страхуват да застанат зад тях с имената си”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.