Политолог: Нужни бяха нови избори веднага след тези на 12 май 2013 г.

“След като се разбра конфигурацията на парламента – висящото положение 120 депутати на няколко, според мен още тогава трябваше да бъдат направени предсрочни избори”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Димитър Гронев, политически психолог, бивш член на Висшия съвет на БСП. По думите му, “когато започнаха т. нар. протести и след като след определено време нараснаха и ядосаха и други хора, то тогава очевидно беше времето за предсрочни избори”. Гронев изтъкна, че в една нормална среда на всяко правителство, каквото и да е то, му се дават 100 дни, за да започне една нормална професионална дейност – нещо, което в България не се е случило след изборите на 12 май 2013 г., тъй като у нас веднага след избирането на кабинета почнаха протести.

„На това правителство му се предложи един коктейл от анархо-комунизъм, троцкизъм и маоизъм – схема, която беше опитана още във Франция през 1968 г. и дори организаторите на нашите протести не се затрудниха особено, защото прилагаха хубави стари схеми”, изтъкна Димитър Гронев. Той обясни, че при такава схема същностен компонент е да се изграждат хоризонтални структури, така че протестиращите да нямат откроени водачи. Така, когато правителството каже, че е готово да преговаря с протестиращите, му се отговаря, че няма с кого – няма водачи. По думите на Гронев, у нас се е наблюдавала една политико-психологическа игра и практика, в която единият предлага да играят шах, а другият се съгласява и вади таблата.

Гронев обясни, че друга популярна тактика за протест е да се създаде ситуация на „Пропаганда в действие” с ескалация на насилието, която по-скоро провокира държавата да използва сила и така управляващите се оставят без избор.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.