Политиците не могат да легитимират простотията

По повод коментара  на Радан Кънев в сутрешния блок на Нова телевизия за начина по който Борисов вика министрите: „В момента Борисов ги вика тези хора, а аз ги съжалявам, честно казано за ролята, в която се поставиха сами. И ги мъмри един по един, а той не им е шеф. Но те нямат зад гърба си техния лидер, който да му каже – Абе бай Х**, ти с кого се държиш така бе!!! Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!”, Николай Слатински написа:

Обикновеният човек може да псува, да говори цинизми, да употребява простотии, да прибягва до каруцарски език. Това опира до личната култура, възпитание, ценности, манталитет.
Когато обаче политиците правят същото, те легитимират, превръщат в норма, правят допустим и придават естественост на този тип говорене.
И вече обществото разбира, че това е нормално говорене, че така може, че няма нищо срамно и пошло, че това е начинът и средството да се обсъждат и да се мислят насъщните политически и човешки проблеми!
Чалгата не е страшна, страшна е чалгизираната менталност.
Когато политиците използват простащини като шестаци, кюфтаци, простаци, ще ги спукам от бой на изборите, българите са като моите кучета, х@й, те извършват политическо престъпление, защото снижават хоризонта на мислене на обществото до тинята, кочината, вулгарността, чалгата!
Ние не само говорим така, както живеем, но и живеем така, както говорим…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.