Политици реагираха на думите на Путин, че кирилицата е дошла от Македония

Български политици реагираха на думите на руския президент Владимир Путин след среща с македонския му колега Георге Иванов, съобщава БНТ. Вчера Путин обяви, че “славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя”. На това официално реагираха външният и културният министри.
“Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността”, посочва Екатерина Захариева във Фейсбук.
Тя припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия. “Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута”, отбелязва българския вицепремиер.
“Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди”, пише тя и завършва с стиха на Иван Вазов: “Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат”.
Министърът на културата Боил Банов изрази своята изненада от думите на руския президент: “Днес двама държавни мъже споделили, че азбуката тръгнала от някъде дургаде, не от България, уважавани, големи политици. А аз съм министър на културата на една малка държава, не смея да говоря, чудя се как да Ви поздравя! Пожелавам на всички хора по света, повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!”
Бяха думите на Банов на приема в посолството ни в Рим по случай 24 май, съобщава Националната телевизия.

“Изказването му е изненадващо и неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да го защитим. Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си. Позицията на министър-председателя и МВнР са достатъчни”, обяви по Нова тв и лидерът на БСП Корнелия Нинова като коментар на изказването на руския президент.
“Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи. Русия, която говори за славянството, за православието, не познава историята”, коментира и военният министър Красимир Каракачанов.

1 Comment

  1. Институт за глобални и надглобални изследвания says:

    И ква стана тя, и кирилицата загубихме. Получи международно признание македонската теза за македонските братя. Човека ни казва, че след като ние политизираме връзките си и той може да прави същото. Истината и интереса нямат значение. И Южен поток НАИСТИНА щеше да ни е полезен, но го отказахме. И кирилицата НАИСТИНА Е БЪЛГАРСКА, но какво от това. Ние така и те така. сега не се вайкайте, а анализирайте защо го казва.

Leave a Reply

Your email address will not be published.