Политици от цял свят очакват черни дни за “черните” си пари

В следващите дни се очаква да бъдат публикувани имената на стотици собственици на тайни сметки в офшорни компании. Те са разкрити от най-мащабното журналистическо разследване на 86 журналисти от цял свят. Разследването е направено през последните 15 месеца под егидата на базирания във Вашингтон Международен консорциум за разследваща журналистика и се очаква да разтърси политическите и бизнес среди по света, съобщи БНР.

Вече беше обявено, че сред собствениците на тайни офшорни сметки има бивши диктатори и членове на техните семейства, както и действащи политици, бизнесмени и финансисти. България също е сред страните, за които има данни, засега обаче не са публикувани имена.

Белгийският "Льо Соар" и британският "Гардиън", които са участвали в разследването, съобщиха, че сред разкритите собственици на офшорни сметки са президентът на Азербайджан и дъщерите му, съпругата на руския вицепремиер, дъщерята на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос, както и един от близките приятели на френския президент Франсоа Оланд, който отговаряше за финансите по време на предизборната му кампания.

Данните – над 2 милиона имейла и други документи за международни преводи, най-вече към британските Вирджински острови, са били изпратени на твърд диск до един от журналистите, които участват в консорциума за разследваща журналистика. Неговата интернет страница е блокирана в последните часове. Очаква се обаче медиите, участвали в разследването, в идните дни да оповестят подробности и имена, които според тях ще предизвикат глобален трус.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.