Политици осъдиха нападението, РЗС видя постановка, Антон Кутев – сценарий

Повечето от парламентарно представените партии, както и редица от извън- парламентарните формации остро осъдиха нападението срещу Ахмед Доган – някои в официални декларации, а други в изявления на свои лидери. Единствено РЗС и „Атака” направиха изключение от общия тон в коментарите.

„Парламентарната група на ГЕРБ категорично осъжда нападението над председателя на Движението за права и свободи Ахмед Доган”, се посочва в декларация, разпространена от пресцентъра на партията. – Подобни действия са абсолютно неприемливи и антидемократични, особено по време на политически форум, се посочва в декларацията. Според депутатите от управляващата партия „нападението, срещу който и да е политик е опасност за демокрацията в страната ни”. „Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък инцидент с тежки последици и за България, и за българския политически живот. Опитът за покушение е шокиращ”. Това се посочва в позиция на Националния съвет на БСП. Според социалистите случилото се е покушение срещу демокрацията в България и срещу всички в България, което БСП категорично осъжда и отхвърля. Депутатът от БСП Антон Кутев обаче заяви, че нападението е инсценировка. Според него то е направено, за да се вдигне шум. И целта не е била да се нарани Доган.

СДС осъжда всеки опит за посегателство върху живота и личността на всеки един човек. Насилието, с каквито и да било мотиви и под каквато и да било форма, не е приемливо, не е допустимо и не е оправдано”, пише в декларация на СДС. Партията изразява своето безпокойство, че подобен акт може да бъде използван за ескалиране на етническо, социално и политическо напрежение. Според СДС, в такъв момент, държавата в едно с всичките си институции трябва да демонстрира воля, решителност и сила, за разкриване на цялата истина, намиране на всички отговорни за случилото се и законът да бъде приложен с пълната си строгост.

Партия „Атака” настоява за анкетна комисия за дейността на НСО, оставка на началника и разформироване на службата, съобщи Волен Сидеров, цитиран от „Фокус”. Според него в случая НСО са демонстрирали пълна и тотална некадърност, а ако не е така, то те са съучастници в инсценировка.

„За всеки непредубеден анализатор е ясно, че това е постановка, която цели да заздрави редиците на ДПС и да бъде основен аргумент Доган да остане начело на партията”. Това се посочва в позиция на партията "Ред, законност, справедливост", съобщиха от пресцентъра. – "Тъй като удобният враг "Атака" вече не е дразнител, и е в долна мъртва точка, то ДПС ще използва този фарс за сплотяване на електората си преди изборите. Политическият арсенал на ДПС е окончателно изчерпан. За РЗС е ясно, че електоратът на Доган се е свил до краен предел и този нескопосан мини екшън филм няма да му помогне", се казва в позицията.  РЗС определя случилото се като една рискована, азиатски тип ПР акция.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов увери, че МВР предприема всички необходими мерки.

Молбата ми е да не правим политически спекулации и интерпретации относно инцидента на конференцията на ДПС, каза пред журналисти  Цветан Цветанов. По думите на министъра НСО охранява лидера на ДПС Ахмед Доган поради сигнали и информации, които са свързани с неговата сигурност. От тази гледна точка били предприети необходимите мерки.

За мен е изключително неприятен този инцидент, че един български турчин е посегнал на лидера на ДПС. Отново моля да не правим политически спекулации и интерпретации относно този инцидент, каза вицепремиерът. Цветанов съобщи още, че нападателят е настанен в здравно заведение и в момента му се оказва необходимата медицинска помощ.

Разговарял съм с представители на ДПС и сме ги уверили, че ще се направят всички възможни мерки и процесуално-следствени действия, за да може да се установи самата истина, увери вътрешният министър.

Градският прокурор Николай Кокинов каза, че е разговарял с нападателя, но не пожела да огласи подробности.

Междувременно НСО даде брифинг. Шефът на службата ген. Тодор Коджейков обясни, че пропусквателния режим в НДК и съпътстващите проверки за недопускане на хора с оръжие, по настояване на ДПС, са били поверени на фирмата, охраняваща сградата.

В 16,45 репортери видяха Ахмед Доган невредим отново да влиза в НДК.  

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.