Политици обявиха поскъпването на тока за предизборно действие

България спря износа на ток

“Поскъпването на тока с 10% е едно предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, “Цанков камък”. Това повишение е абсурдно”, заяви в предаването на Нова телевизия „Здравей, България” Мария Капон от Коалиция “Десните”. Според нея не е нормално да има увеличение на тока, защото в системата и в НЕК имало дефицити – “това няма логика с пазарната икономика”.

ДКЕВР е една стара социалистическа структура, в която работят хора, които дори не са счетоводители, каза още Мария Капон. По думите й, това са хора, които изпълняват политически решения и заради това не са никакъв независим орган, въпреки, че трябва да са.

“Това увеличение от 10% е генералната репетиция. Ако този стил на управление продължи, то ще ни се стори песен. Ако продължаваме да търсим вариантите за покриване на дефицита в НЕК чрез цената на електроенергията към крайния потребител, няма да се справим никога със задачата да покрием дефицита. Това увеличение не трябва да надвишава 3-4%, ако е само за НЕК”, коментира Таско Ерменков от БСП. Според него проблемът не е в цената на електроенергията, а в това кой произвежда скъпата електроенергия.

“БСП търсихме резерви и успяхме да ги намерим в цялата система, за да се намали цената на електроенергията. Това, което в момента става, е реставрация на онова, което беше до март месец миналата година. Не искат да търсят резерви и се опитват да прехвърлят тежестта върху крайния потребител”, коментира Ерменков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.