Покушението влиза в дневния ред на КСНС

Президентът Росен Плевнелиев включва като извънредна точка в дневния ред на предстоящото на 5 февруари т.г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност опита за посегателство срещу лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът очаква да бъдат обсъдени възможните политически и обществени последици от този акт, както и ролята на институциите за недопускане на подобни посегателства в бъдеще.  Държавният глава изразява твърдата си увереност, че ще бъдат установени в бърз порядък обстоятелствата, довели до опита за посегателство срещу Ахмед Доган. Подобен акт е недопустим в една демократична държава, категоричен е президентът и призовава за бързо разследване от страна на компетентните институции.

Българското общество е традиционно известно със своята толерантност, с взаимното приемане и с уважение между различните етноси и религии. Затова от името на всички българи изразявам възмущение от този неприемлив акт на насилие, подчертава Росен Плевнелиев.

По-рано днес, в телефонен разговор с Ахмед Доган държавният глава се е информирал за здравословното му състояние. Президентът е осъдил нападението върху лидера на ДПС и е изразил убеждението си, че обстоятелствата около него ще бъдат изяснени възможно най-скоро. Президентът е пожелал на Ахмед Доган бързо възстановяване от тежкия инцидент и от преживения шок.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.