Погват ЕРП и за обществените поръчки

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери трите електрораз- пределителни дружества по искане на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Това каза министър Делян Добрев пред журналисти след откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо 2013”. По думите на Добрев основанието да бъде направена проверка точно от АДФИ на ЕРП-тата е това, че през 2010 г. министерството ги е задължило да правят обществени поръчки, когато възлагат. Дотогава ЕРП-тата възлагаха, без да спазват реда на Закона за обществените поръчки, отбеляза министърът.

Държавната финансова инспекция ще провери как са харчени средствата в трите електроразпределителни дружества, като проверката ще обхване период поне от момента, в който те са били задължени да правят такива процедури, т.е. 2010 г., заяви Делян Добрев.

Министърът каза още, че предстои да се установи защо миксът в регулирания пазар на електроенергия е допълнен със скъпи централи, при положение, че може да се ползва малко по-голяма част от енергията от АЕЦ „Козлодуй” и малко по-голяма част от енергията на ТЕЦ 2, което е втората централа като цена.

Не може да се обяснява работенето на тези три централи със социален фактор, защото, в крайна сметка, там може би работят хора, но сметката я плаща цялото общество. Това е неефективно ценообразуване, обясни министърът. Той посочи, че всяка година на 1 юли регулаторът определя квота на различните централи и решава коя централа да бъде включена в микса и коя не. Добрев бе категоричен, че трябва по-голяма част от евтината енергия да влезе в регулираната цена, в регулирания пазар и да отпаднат централите, които са с висока цена на електроенергията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.