450 души си тръгват от Агенцията по храните

Масови чистки започват в системата на земеделието, съобщиха синдикалисти. 1200 души ще загубят работата си, ако правителството утвърди списъка за 10% съкращения в администрацията. Списъците кой да си отиде и кой не вече са бюрото на Бойко Борисов. Най-засегнати от метлата ще са в Агенцията по безопасност на храните. Оттам ще си тръгнат 450 инспектори, което рязко ще влоши контрола над храните. Агенцията вече претърпя драстично съкращение през 2012 година, когато си тръгнаха 700 души. В момента структурата, която отговаря за контрола на храните, за здравеопазване и хуманно отношение към животните, следи за контрол на фуражите, фитосанитарен контрол, ветринарномедицинските продукти и ветеринарните. За всичко това се грижат общо 2 600 души. Те са и с най-ниските заплати в системата. Освен че ще бъдат съкратени не с 10%, а с 15%, за да не се пипат чиновниците в министерството на земеделието, и бюджетът на Агенцията е орязан, което означава, че заплатите там ще паднат още повече. „Това е безотговорно отношение към здравето на хората. Ще плъзнат болести и по животните“, коментираха възмутени служители.
Другите драстични съкращения ще са в Министерството на правосъдието. Там се съкращенията са 700 щатни бройки от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” и съдебната охрана. В края на януари от правосъдното ведомство обещаха друго – че няма да се съкращават служители в затворите, а нощният труд на надзирателите ще бъде допълнително възнаграден.
В системата на транспорта съкращенията ще са 7-8%, което прави около 100 души.
Министерският съвет също прави съкращения. Най-потърпевши ще са Държавна агенция „Архиви“, която е със съкратен бюджет от над 1 милион и 200 хиляди лева. За сметка на това Комисията за досиетата се радва на бюджет от 4,5 милиона лева, което и гарантира високи заплати и бонуси.
До края на другата седмица всички министерства трябва да представят планове как ще намалят администрацията с 10%.

2 Comments

  1. То като има толкова много хрантутници,да не би да си вършат работата-пак си ядем боклуци

Leave a Reply

Your email address will not be published.