Подлезите в София и Варна – недостъпни за бебешки и инвалидни колички

Немалка част от подлезите в столицата са недостъпни за майки с колички и за хора в неравностойно положение. Това сочат данните на неправителствени организации, а от общината също го признават.

Възмутени родители масово недоволстват в страницата в страницата във фейсбук „Път за бебешки колички в София“, в която те публикуват снимки, за да илюстрират многото недостъпни за бебешки колички места. Новоизграденият подлез на бул. Ал. Малинов“ в жк Младост също е сред тях. Още повече, че това е единственото място за пресичане на оживения булевард в цялата отсечка между метростанциите „А.Т. Балан“ и „Бизнес парк“. Предвидено е огромно пространство за озеленяване, но никой не е се сетил да предвиди и рампа за детски и инвалидни колички – коментират в социалната мрежа недоволни жители на района.

подлез

От Столична община са обещали проекти, по които в повече от 20 подлеза да бъдат монтирани асансьори. Реалността обаче е друга – при онези от съоръженията, които са строени преди повече от 40 години, липсва техническа възможност за допълнителното поставяне на асансьорите, опонират строителни експерти. В същото време те са много стръмни и няма как да се ползват от хора в неравностойно положение, коментират в предаване по една от националните телевизии. Единствената алтернатива там е да бъдат поставени пешеходни пътеки.

В същото време, майки в Морската столица също се оплакват, че са принудени да пренасят на ръце количките, за да преминат през подлеза до Катедралата. Помощните пътечки не са подменяни от десетилетия, а през 1980-те и 1990-те бебешките колички бяха с много по-тясно разстояние между колелцата. Затова майките от онези години нямаха проблем с достъпа до подлеза. Съвременните модели обаче не са по стандартите от онова време и пътечките на практика са неизползваеми. Асансьорите за инвалиди пък невинаги работят. Именно заради това неудобство, много варненски майки заобикалят подлеза и пресичат натоварения булевард “Мария Луиза”, с което рискуват не само своя живот.

40 са подлезите във Варна – всички те са собственост на общината. В началото на тази година те бяха обследвани, тъй като от кметството имат намерение да ги дадат на концесия. Поне неосветени или непроходими подземни съоръжения няма. Но, за да бъдат приведени в по-добър вид, ще трябват около 350 хил. лв., и то само за козметични ремонти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.