Почина вицепрезидентът ген. Атанас Семерджиев

На 91-годишна възраст почина първият вицепрезидент на съвременна България ген. Атанас Семерджиев.

Атанас Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Учи в Пазарджишката гимназия, където е активен член на РМС (1939).

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Излиза в нелегалност и от април 1942 г. е партизанин в Родопския партизански отряд „Антон Иванов“. От 1943 г. е член на БРП (к). Командир на чета „Братя Кръстини“, която прераства в партизанска бригада „Чепинец“.
Военна кариера

След 9 септември 1944 г. участва във войната срещу Нацистка Германия. Помощник-командир на дружина в 27-ми пехотен полк.[1]След демобилизацията през 1945 г. довършва образованието си. Получава гимназиална диплома в Пазарджик и отново постъпва на служба в Българската армия. През 1950 г. завършва в СССР Военната академия „Михаил Фрунзе“, а през 1960 г. – Генералщабната академия „Климент Ворошилов“.

От 1962 г. е началник на Генералния щаб в продължение на 27 г.

От 1966 г. е член на ЦК на БКП и първи заместник-министър на народната отбрана.
През декември 1989 г. е назначен за министър на вътрешните работи в правителството на Георги Атанасов. Остава на този пост и при образуването на първото правителство на Андрей Луканов. След преименуването на БКП остава член на Висшия съвет на БСП.
През август 1990 г. след оставката на Петър Младенов, в резултат на компромисно политическо споразумение между управляващата БСП и опозицията, Атанас Семерджиев е избран за вицепрезидент на д-р Желю Желев.

Автор на мемоарни книги и военно-теоретични трудове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.