Почина създателят на Йода и Чубака

На 98-годишна възраст почина британският специалист по филмов грим Стюарт Фриборн, автор на костюмите на учителя Йода и Чубака в поредицата "Междузвездни войни" на Джордж Лукас, предаде "Гардиън".
От "Лукасфилм" потвърдиха вестта, като допълниха, че той оставя "завещание от незабравими приноси". Джордж Лукас казва още, че Фриборн е бил вече легенда в грима, когато започва работата си по космическия епос.
"Той донесе със себе си не само десетилетия от опит, но и безгранична творческа енергия", казва режисьорът, който допълва, че неговите създания може и да бъдат интерпретирани под нови форми от новите поколения, но в сърцата си те ще продължават да бъдат онова, което Стюарт Фриборн създава за оригиналните филми.
Внучката на гримьора обяви, че той е починал в дома си в Лондон във вторник, 5 февруари, вследствие от заболявани, причинени от възрастта му. Тя допълва, че за нея дядо ѝ е бил като герой, който е вдъхновил не само нейния баща, но и нея самата да влезе във филмовия бизнес.
Кариерата на Фриборн обхваща близо шест десетилетия, в които работи над множество класически филми, сред които е и "2001: Космическа одисея" на Стенли Кубрик
Роден в Лондон през 1914 г., той започва филмовата си кариера през 80-те години, когато работи за унгарския режисьор Александър Корда и междувременно усъвършенства способностите си в правенето на грим върху звезди като Марлене Дитрих и Вивиън Лей.
Работил е за ленти като The Life and Death of Colonel Blimp версията на Оливър Туист от 1948 г. на дейвид Лийн. След това Фриборн работи продължително време с Курбик, преобразявайки Питър Селърс в разнообразни герои в Doctor Strangelove, преди да създаде дизайна на маймуните в частта Dawn of Man, в която приматите реагират на мистериозен монолит в Одисеята на Кубрик.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.