Почина режисьорът Димитър Гочев

Почина театралният режисьор Димитър Гочев, предаде Дойче веле. Той си отиде от този свят в 5 часа тази сутрин след кратко и тежко боледуване в Берлин. 70-годишният български творец беше едно най-големите имена в германския театър. Театралната критика в Германия на два пъти (1991, 2005) го избира за режисьор на годината.

Димитър Гочев e роден на 26 април 1943 г. в гр. Първомай. Завършил е театрознание в университета "Хумболт" в Берлин, а след това в продължение на няколко години е работил като асистент в берлински театри. Режисьорският му дебют в България е с постановката на "Когато гръм удари" на Пейо Яворов през 1972 г. До 1986 г. е работил в театрите на Плевен, Монтана, Русе, Враца, в театър "София" и Бургас. От 1986 г. живее и работи в Германия.

Многократно е бил сред победителите в майските "Берлински театрални срещи" През 1992 с "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, през 2004 – с "Битката на негъра и кучетата", а през 2007 – с "Иванов". Заедно с актьора Самуел Финци през 2011 г. получават престижната театрална награда на Берлин заради епохалните, според журито спектакли в "Битката на негъра и кучетата", "Иванов", "Перси" и "Палата номер 6" на сцените на "Фолксбюне" и "Дойчес театер Берлин".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.