Почина големият оперен певец Никола Гюзелев

Големият български оперен певец, басът Никола Гюзелев, е починал тази сутрин в столичната болница „Пирогов”.

Никола Гюзелев e роден в Павликени на 17 август 1936 година.
През 1958 година Гюзелев завършва Художествената академия със специалност живопис. От 1955 година започва да учи пеене при оперния певец Илия Йосифов (тенор), а от 1960 г. — при баритона Христо Бръмбаров. От 1960 е стажант, а от 1961 година — редовен артист в Народната опера, където прави своя дебют на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Верди „Турандот“. През 1966 година жъне големи успехи със Софийската опера в Париж и при турнето си в САЩ.
През 1962 година Гюзелев е удостоен със златен медал от международния младежки фестивал в Хелзинки, а на следващата година — с първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София за ролята си на Филип II в „Дон Карлос“.
През 1968 година за пръв път участва в постановка на сцената на театър „Реджо“ в Парма и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди.
През 1994 година отново в Парма Гюзелев получава наградата „Златен Верди“, отличие, с което малцина в света са удостоени. Сред отличията, с които басът е награден, са орден „Кирил и Методий“ — I степен.

Поклон пред светлата му памет!

 

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/bPQk3GZ1ibM” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.