Почина бившият турски президент Сюлейман Демирел

Бившият турски президент Сюлейман Демирел е починал на 91-годишна възраст рано тази сутрин. Той бе приет в болница в тежко здравословно състояние през май

Демирел е деветият президент на страната – от 1993 г. до 2000 г.

Сами Сюлейман Гюндооду Демирел е роден в село Ислямкьой, вилает Ъспарта.

Демирел завършва Техническия университет в Истанбул през 1948 г.

През 1961 г. влиза в политиката и е избран в турския парламент от Партията на справедливостта. Три години по-късно застава начело на Партията на справедливостта. На 27 октомври 1965 г. Демирел става най-младият министър-председател на Република Турция. Налага политика на още по-тясно сближение на страната си с НАТО. Същевременно въвежда редици програми за развитие на турското селско стопанство.

През есента на 1979 г. отново е посочен за министър-председател на Турция. През септември 1980 г. е извършен военен преврат. Сюлейман Демирел е свален от поста и получава забрана да се занимава с политическа дейност.

През 1987 г. Демирел става председател на Партията на верния път и в качеството си на такъв през ноември 1991 г. става отново министър-председател на страната си. През 1993 г. е избран за президент на турската република и е такъв е до 2000 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.