По документи на плажа “Корал” изобщо няма дюни

„Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа Корал, защото има порок в процедурата, не е спазен Законът за биологичното разнообразие”, съобщи в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов и МОСВ и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството”, обясни Василева. „Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж от 2012 година се оспорваше от ДНСК, но съдът се произнесе, че това разрешение е валидно”, напомни министърът на околната среда.

В настоящия кадастър на българското Черноморие няма описани дюни на плажа “Корал”. Това вероятно е причината съдът да постанови, че там може да се строи.
Така заместник-министърът на екологията Бойко Малинов коментира по БНТ издаденото разрешително, въпреки липсата на оценка за въздействие върху околната среда. Тепърва се сформира експертна група, която отново ще оцени дали започналият строеж на къмпинг “Юг” засяга дюни.

В момента има наложена принудителна административна мярка за спиране на обекта. Наличието на защитени растения в района може да бъде повод цялата местност да стане защитена, допълни Бойко Малинов.

Същевременно обаче управителят на фирмата-инвеститор Стамо Стамов съобщи, че взе още не е получил заповедта за спиране на строителството. „Досега са минали много контролни органи и са проверявали, но досега не мен не ми е връчена заповед за спиране на строителството. Не работим от няколко дни, защото технологията на строителството изисква това. В кадастъра има карта, от която се вижда, че това не са дюни, а пясъци, отнесени от вятър”, заяви Стамов пред Нова ТВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.