Плугчиева: Много българи се връщат в страната

 „Много българи вече се връщат. Това е добър знак за страната; Те виждат бъдеще в Родината си и искат да помогнат – дори и в обновяването на политическата система“. Това казва на посланик Меглена Плугчиева в интервю по швейцарското национално радио SRF, 24 май 2017 г. за отбелязване на 10-годишнината от членството на България и Румъния в ЕС.

В допълнение и на базата на проведената кръгла маса на 23 май 2017 г. по повод 10- годишнината от членството на Република България в ЕС, вчера, 24 май 2017 г. посланик Меглена Плугчиева беше поканена като специален гост в предаването „ Разговор на деня“ по швейцарското национално радио SRF заедно с румънския си колега Влад Василиу.

В съобщението за интервюто на официалната страница на SRF, се посочва, че въпреки критиките, през тези 10 години България и Румъния „въпреки някои неуспехи – двете страни са се развили като стабилни и живи демокрации и отбелязват солиден икономически подем“.

Подчертава се, че българският посланик твърдо не приема критиките, че след присъединяването към ЕС, темпото на реформите е намаляло, „това е процес, който продължава“. България за разлика от много страни-членки изпълнява всички Маастрихт критерии.Тя коментира заедно с румънския си колега необходимостта от приемането на България в Шенгенското пространство на база отдавна изпълнени критерии.С много убедителни аргументи българският посланик показва в интервюто огромните усилия, които сме положили в пред-присъединителния период за да се присъединим към ЕС-Съюз на ценности, законност и просперитет, както и всички политически, икономически и социални постижения на страната ни след приемането ни в ЕС. Отстоявайки темата, че членството в ЕС „не е еднопосочна улица“ коментира и ролята и приноса на България за ЕС, за политическата и икономическа стабилност в региона на Балканите и Черноморския регион. Изрично споменава приноса на България за въвеждането на Кирилицата като официална азбука в ЕС.

В интервюто посланик М.Плугчиева изразява удовлетворението си от много добрите двустранни отношения между България и Швейцария, които през последните 4-5 години са особено интензивни и изпълнени със съдържание. Специално споменава и благодари за кохезионната помощ на Швейцария и много успешния проект за дуална система на професионално обучение, който се изпълнява в България и с който се цели цялостна реформа на нашето професионално обучение за да се осигури работа и перспектива на младите хора у нас.

На финала на интервюто посланик М.Плугчиева си взема официално довиждане с Швейцария и в контекста на сравнително сложните преговори и отношения между ЕС и Швейцария от последните години след референдума срещу масовата имиграция от 2014г., апелира „да не забравяме, че Европа остава Родина за Швейцария и България, за всички нас -европейци, и трябва да пазим този континент“.

Интервюто беше излъчено вчера – 24 май от 13.00 ч. по швейцарското национално радио Radio SRF 1 und Radio SRF 4 News. Днес то ще бъде повторено по Radio SRF 4.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.