Плоският данък превзема и спестовните влогове

Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина, съобщи председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Данъкът бе въведен по времето на първото правителство на ГЕРБ, при това само за доходите от срочни депозити. Правителството на Пламен Орешарски намали ставката от 10 на 8 на сто.

Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% – такова, каквото ще бъде и за следващата година – е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база, аргументира намерението на управляващите Менда Стоянова. Според нея мярката е и противодействия срещу практиката на банките, които в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти са измислили продукти, които маскират депозити през спестовни влогове. По думите на Менда Стоянова, това е вратичка, която трябва да се затвори и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.