Президентът присъства на литургията за годишнината от покръстването

В старата българска столица Плиска, в голямата базилика, президентът Росен Плевнелиев присъства на тържествената света литургия, която отслужва патриарх Неофит в съслужение с митрополитите на Българската православна църква и гости от всички поместни православни църкви, по повод 1150-годишнината от приемането на православието. Сред официалните гости са посланикът на Руската федерация Юрий Исаков, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, представители на 13 православни църкви, депутати, представители на местната власт, предаде “Фокус”.

След литургията дядо Неофит ще огласи Патриаршеско и Синодално послание послучай годишнината от покръстването на българския народ. След това с високи църковни отличия ще бъдат наградени Бойко Борисов, министър-председател на Република България, цар Симеон Втори и Емил Велинов – директор на Дирекция “Вероизповедания” към Министерски съвет.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде удостоен с най-високото църковно отличие – орден „Св. цар Борис – Покръстител” – първа степен. На Симеон Сакскобургготски ще бъде връчен орден „Св. Йоан Рилски”, I степен”, а на Емил Велинов – орден „Св. Иван Рилски”II степен.

В края на тържественото събитие слово ще произнесе Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, домакин на честванията, които се провеждат във Варненската и Великопреславската епархия.

Тази вечер от 19.00 часа във Варна, в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще се проведе празничен концерт, посветен на годишнината. На 3 май от 9.00 часа в Катедрален храм-паметник „Успение Богородично” във Варна ще бъде отслужена Божествена св. Литургия от митрополитите на БПЦ-БП и гости от Поместните православни църкви.

Голямата базилика в Плиска е религиозно-дворцов комплекс, включващ базилика, архиепископски дворец и манастир, разположен край Националния историко-археологически резерват „Плиска“. Завършена е около 875 г. и е една от най-големите базилики в средновековна Югоизточна Европа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.