Плевнелиев: Заслужено сме трети в света като аутсорсинг-дестинация

Само за година България се изкачи с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации и днес заслужено е на трето място в света, ползвайки се със силна репутация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“ в Пловдив, цитиран от пресцентъра на “Дондуков” 2.

Държавният глава подчерта, че през последните години сме свидетели на изключително бързо развитие в сектора на информационните и комуникационни технологии. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%. Президентът припомни предимствата на България в този сектор като регионален център за ИТ аутсорсинг – високообразовани и доказали се специалисти, силното чуждоезиково обучение, благоприятната данъчна среда.

Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., техният брой е 41 000, изтъкна пред представителите на бизнеса държавният глава. Президентът посочи, че София и Пловдив са водещите центрове за ИТ и аутсорсинг бизнес у нас.

Росен Плевнелиев заяви, че като държавен глава застава зад всеки проект и усилие България да се утвърди като регионален център за ИТ и аутсорсинг. „Държим едно от челните места за качество на програмистите, за най-много нови създадени компании в сектора, имаме дългосрочен план за действие „България 2020“, амбициозни кметове и министри, които ще подкрепят всеки проект по пътя на иновациите и таланта“, заяви президентът.

Държавният глава подкрепи идеята за издаване на „сини“ карти на чуждестранни специалисти в ИТ сектора, които търсят работа у нас. Темата беше коментирана пред участниците във форума и от вицепремиера Румяна Бъчварова. „Българските софтуерни компании са едни от най-добрите в света и постигнаха много. Трябва да ги подкрепим и да не спираме техния растеж, заради бюрократични спънки“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът коментира, че страната ни е длъжник на българските граждани, тъй като все още не е въведено електронното правителство. Това не може повече да се отлага. Трябва да има обща платформа и с желязна воля да бъде наложена на всички институции, заяви президентът Росен Плевнелиев.

В Пловдив президентът Плевнелиев има и среща с китайска бизнес делегация.

Всеки проект и инвестиция от Китай у нас са важни за България. Търговско- икономическите отношения между страните ни са приоритет, а Китай е наш стратегически партньор в Азия, изтъкна държавният глава. Той допълни, че е важно Китай да има присъствие в България, тъй като е най-големият експортен пазар за България извън Европейския съюз.

Сред представителите на китайския бизнес присъства ръководството на компанията “Bright Dairy Group” – най-голямата група в хранителната индустрия, базирана в Шанхай, която заедно с кметство Момчиловци, Община Смолян, с Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай организира от 10 до 13 септември 2015 г. за първи път фестивал „Киселото мляко – символ на дълголетие“ – Магията на Родопите в село Момчиловци. Целта на проекта е да се създаде стимул за развитието на туризма в региона, да се засилят отношенията между България и Китай в областта на туризма и да бъде популяризирана страната ни като туристическа дестинация.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.