Плевнелиев: България подкрепя европейската перспектива на Украйна

България ще работи за силна и единна позиция на ЕС за гарантиране на териториалната цялост на Украйна и ще подкрепи демократичния и европейски път на страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко в Киев, където българският държавен глава е на официално посещение. Двамата президенти проведоха среща „на четири очи“, след което се състояха пленарни разговори на двете делегации.

„Никой няма право да мести граници със сила и да окупира чужди територии – бъдещето на Европа е в премахването на границите“, каза Росен Плевнелиев. България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и призовава за стриктното изпълнение на Минските споразумения за преодоляване на кризата в източната част на страната, заяви още държавният глава. Президентът беше категоричен, че присъединяването на Крим и Севастопол от Руската Федерация е в нарушение на международното право, конституцията на Украйна и Будапещенския меморандум от 1994 г. България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск.

За България Крим е Украйна

„За България Крим е Украйна, а Украйна е Европа“, отбеляза Росен Плевнелиев.

„Ние подкрепяме категорично европейската перспектива на Украйна“, заяви още президентът. Росен Плевнелиев се обяви за бързо и скорошно премахване на визовия режим за Украйна. От своя страна Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и европейската ориентация на страната. И двамата президенти отбелязаха, че членството на България в ЕС и предприемането на реформи у нас са довели да подобряване на икономическите показатели в страната, на инвестиционния климат и на стандарта на живот.

Природният газ не трябва да бъде оръжие, а трябва да е стока, търгувана на пазарни цени и свободно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференцията с украинския си колега Петро Порошенко.

Държавният глава посочи, че през 2009 г. страната ни беше засегната от газовата криза и сега България работи усилено за диверсификация. „Ние не сме против Русия, ние купуваме руски газ и спокойно искаме да продължаваме, но сме против това да не можем да калкулираме каква ще бъде цената, против сме да нямаме дългосрочна яснота и сме против липсата на пазарни цени, заяви президентът.

България и Украйна разчитат на коректно отношение, прогнозируемост, стабилност и дългосрочност за доставките на газ, заяви българският държавен глава. Президентът беше категоричен, че в енергийния сектор превес трябва да има икономическата логика, а не политиката.

Росен Плевнелиев посочи, че Третият либерализационен пакет на ЕС е в интерес на гражданите и на фирмите и дава шанс на Европа за конкурентни цени и свободен пазар. Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране, призова българският държавен глава.

Ще се възстановява фериботната линия Варна-Иличовск

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за стимулиране на търговско-икономическите връзки и туризма между двете страни. Петро Порошенко и Росен Плевнелиев отбелязаха, че България и Украйна, съвместно с Румъния, могат да разработят съвместни проекти, като се използва финансиране на европейски инструменти, в това число и проекти, които да подобрят стандарта на живот на българската общност. Държавният глава на Украйна даде уверения, че скоро ще започне работа по изграждането на транспортен коридор, който да тръгне от Одеса, след което да се свърже с Румъния и България. Президентът Плевнелиев добави, че ще се работи и за възстановяването на фериботната връзка Варна – Иличовск, като даде пример как вече функциониращата корабна линия между Бургас и грузинския град Поти е превърнала България във втория по големина експортен пазар за Грузия. На срещата беше обсъдена и възможността за създаването на пряка въздушна линия София-Киев.

Възможностите за насърчаване на дейността на организациите на украинските българи и на културно-просветните дружества в страната бяха обсъдени по време на разговора на двамата президенти. Българската общност в Украйна от 250 000 души и двете държави ще работят за интеграцията на българското малцинство, увериха двамата президенти.

В присъствието на двамата президенти беше подписан двустранен Протокол за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на двете страни, който ще насърчи образователния обмен до 2019 г. между България и Украйна. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение; размяна на лектори по български и украински език и подпомагане образователната дейност на българската общност в Украйна.

С фокус към индустриите на бъдещето

За развитие на българо-украинското партньорство в индустриите на бъдещето и високотехнологичните производства призова президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на бизнеса в Киев. Срещата се състоя в Търговско-промишлената палата в украинската столица в присъствието на повече от 150 предприемачи. Държавният глава посочи, че страната ни приветства украински инвеститори в сферата на производството на високотехнологична продукция.

„Трябва да отместим фокуса към индустриите на бъдещето. България работи усърдно да се превърне в регионален технологичен хъб“, посочи още българският държавен глава. Потенциалните сфери на икономическо развитие президентът вижда и в строителството на пътища и фериботни съоръжения за постигане на по-голяма свързаност.

Държавният глава открои общите интереси на България и Украйна в областта на енергетиката като възможност за задълбочаване на сътрудничеството. „Двете ни страни се стремят към енергийна независимост, затова диверсификацията на доставките на природен газ, създаването на нови енергийни връзки и интегриране на енергийните мрежи е важна област, в която България и Украйна могат да си сътрудничат“, заяви президентът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.