Плевнелиев: Свързаността е предпоставка за развитие и икономически ръст

Свързаността е предпоставка за постигането на развитие и икономически растеж, както на национално, така и на регионално и глобално ниво. Това е била общата позиция на участниците в Десетата среща на високо равнище на АСЕМ, каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавните и правителствени ръководители са определили като общ приоритет модернизацията и развитието на транспортната инфраструктура, която свързва Европа и Азия, чрез изграждането на скоростни железопътни линии, модернизирането на пристанища и летища, посочи още държавният глава.
„България може да има огромна роля в този процес със завършването на магистралата от Турция до Сърбия, с разширяването на възможностите на българските индустриални зони и построяването на скоростна железопътна линия до Истанбул“, подчерта президентът. Според държавния глава това дава възможност на страната ни да се позиционира на пътя на търговията между Европа и Азия, която е и най-големият търговски партньор за европейските държави. Интерес към последващо задълбочаване на сътрудничеството с България са заявили в рамките на форума премиерите на Китай, Виетнам, Сингапур и други държави.
Възможностите за сътрудничество в производството на храни и между клъстерите в сектора на високите технологии между България и Сингапур е бил във фокуса на срещата на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Сингапур Ли Сян Лун. Сингапур е сред водещите държави в развитието на високите технологии, а България работи все по-интензивно в тази посока и се утвърждава като център на IT технологиите в региона на Югоизточна Европа. Страната ни е една от първите държави, установили дипломатически отношения с независим Сингапур и съществува значителен потенциал за тяхното развитие чрез обмен на бизнес делегации и провеждането на съвместни бизнес форуми, особено в областта на малките и средни предприятия. Президентът Росен Плевнелиев изрази и подкрепата на България за ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Сингапур.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.