Плевнелиев: Стартира процедура по влизане на единния банков надзорен механизъм на ЕС

Постигнахме съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС. Това е първа стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз.

Има пълно съгласие по тази тема. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след 4-часови консултации при него с лидерите на парламентарно представените партии, съобщи БГНЕС.

На срещата с Плевнелиев бяха и председателят на НС Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова, главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Петър Чобанов и управителят на БНБ Иван Искров, заедно с подуправителите си Калин Христов и Димитър Костов. Темата е свързана със състоянието на финансите на държавата, проблемите около КТБ и евентуално ново законодателство за кредитните институции.

Плевнелиев уточни, че консултациите са били по финансови теми в държавата. Обединихме се, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната, добави президентът.

Банковите депозити до 100 000 евро в България са гарантирани със закон, това се отнася за всички клиенти на КТБ, фонда за гарантиране на фондовете и правителството разполага с достатъчно ресурс, за да изпълни своя ангажимент. Това заяви още на пресконференция президентът Росен Плевнелиев.

„Цялата мощ на държавата ще бъде насочена затова извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Българската прокуратура и правоохранителните органи ще действат категорично. Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите, ако има такива от първия до последния”, посочи Плевнелиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.