Плевнелиев: Ще подходим отговорно, ако САЩ поискат да разположат военна техника

Плевнелиев иска Радев да прави служебен кабинет

Към момента към българското правителство няма каквото и да е предложение, което може да бъде обсъждано, за това САЩ да разположи военна техника в страната ни. Ако има такова, ние ще се отнесем отговорно, тогава, когато получим конкретно предложение. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев след срещата му с президента на Португалия Анибал Каваку Силва, предаде „Фокус“.

Плевнелиев обясни, че България като достоен член на НАТО изпълнява плана за готовност, който е бил приет на срещата на върха в Уелс през септември 2014 година. „България е активен и отговорен член на НАТО“, заяви държавният глава. Той посочи, че е провел КСНС, след който се е намерил широк политически консенсус, за това България от 2016 година плавно да увеличава бюджетът за отбрана, за да може той в рамките на 10 години да достигне 2% от БВП. „С това решение показваме, своето отговорно поведение. Към момента следим идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност“, допълни президентът.

До поемането на председателството на България в ЕС през 2018 година си поставяме още няколко амбициозни цели, които да изпълним за интеграция на страната ни към съюза, а именно да се присъединим към Шенгенското пространство, Единия банков надзорен механизъм и към Европейския енергиен съюз. Това съобщи още Плевнелиев след срещата му с президента на Португалия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.