Плевнелиев: Ще изпълним ангажиментите си към НАТО

При евентуални действия срещу Сирия България ще действа солидарно спрямо своите ангажименти в евроатлантическото семейство. Това обяви днес в Шабла президентът Росен Плевнелиев, който присъства на учението "Шабла 2013". Държавният глава разясни, че намеренията му са да не свиква в момента Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), а да направи това на един по-късен етап заради договорката с представителите на парламентарно представените политически сили темата да е реформата в сектор "Сигурност".

Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да свикам КСНС много по-рано от предвиденото спрямо ситуацията, увери президентът Росен Плевнелиев.

Президентът очаква данните на правителството за това, дали има опасност от бежанска вълна и има ли искания към България. Главният секретар на президентството ще участва в Съвета по сигурността към Министерския съвет, който ще заседава в петък.

От своя страна военният министър Ангел Найденов съобщи, че правителството ще съобщи окончателната държавна позиция по конфликта след заседанието, но България няма възможност да участва в евентуална война. Двамата с Плевнелиев наблюдаваха съвместни стрелби на български и сръбски части на полигона „Шабла".

 „Известно е, че в международната общност няма единно становище по отношението на използването на сила в Сирия. Именно заради това България трябва внимателно да прецени своята позиция. България е за диалог в решаването на сирийската криза, докато не се изчерпят всички възможности за мир. Не притежаваме способността за преки военни действия", каза военният министър.

Ангел Найденов съобщи, че България е готова да посрещне евентуална бежанска вълна и потвърди големия ръст на бежанците от Близкия Изток, половината от който е от сирийци. В сряда правителството отпусна над половин милиард лева за изграждането на нов бежански център.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.