Плевнелиев: Решението на Св. Синод може да раздели християните на монархисти и републиканци

Президентът Росен Плевнелиев с благи думи, но недвусмислено ясно упрекна ръководството на БПЦ, че с решението си при богослужения Симеон да бъде споменаван като цар на българите може да раздели християните на монархисти и републиканци.

След днешната тържествена литургия в Плиска по повод годишнината от покръстването, в отговор на журналистически въпрос за това решение на Св. Синод, президентът Плевнелиев каза: “Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци”.

Преди това, в поздравителното си слово след богослужението, държавният глава посоче, че днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи и изтъкна: “Гордеем се, че сме демократична парламентарна република”.

Във връзка с решението на Светия синод, президентът Росен Плевнелиев отново посочи, че в този ден е важно всички да си спомняме завета на княз Борис Михаил.

„Както политическите, така и духовните лидери на България да се поучат от неговото дело на сплотяване и създаване на здрава основа на българите, за да пребъдат във вековете. На това свещено място си пожелавам политическите и духовните ни лидери да следват този завет и да работят за единството на народа“, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава изрази голямата си надежда, че Светият синод ще вземе своите мъдри решения и отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на Свети Княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.

„Оставам с огромното си уважение към Българската православна църква и ще работя като държавен глава винаги за нейното единство“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

(Източник и снимка: president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.