Плевнелиев прогнозира трудно съставяне на правителство след изборите

Много трудно ще бъде да се състави правителство след изборите, заяви президентт росен Плевнелиев по БНР. Той каза, че е отворен за всякакви варианти на правителство след тях, стига да има трайна стабилност. Не трябва да се влиза в поредица от парламентарни избори, смята президентът. Според него притеснителни са вариантите за дългосрочна дестабилизация на страната, както и ако някоя партия не признае изборите.

Дълбоко се надявам, че на президента няма да му се налага втори път да прави служебно правителство, каза Плевнелиев. Не си го пожелавам служебният кабинет да изкара до зимата. Надявам се колкото се може по-бързо да има правителство, Народно събрание, избрано от обществото, отбеляза държавният глава.

Проблемът със секретните разузнавателни средства, бръмбарите и другите компромати трябва да се реши от трите власти, смя още президентът. Според него е хубаво, че прокуратурата е активна, но не може всички да наблюдават само как тя прави нещо. Ето защо трябват законодателни мерки. Ако се установят нарушения, трябва да се предприемат и съответните действия, препоръча държавният глава..

Плевнелиев поиска европейско решаване на проблема със СРС, от А до Я. Да се знае кой носи отговорност по правилата, тъй като в момента България се наблюдава и от Държавния департамент на САЩ, и от институциите на Европейския съюз. Според него това не е лошо, а ще е лошо, ако България замете казуса. Проблемът има много силния потенциал да се реши, имаме проблем, да, но и политическата зрялост да го решим, подчерта той."Подмени се истинският дебат, който желаеха гражданите – работа и подобряване на икономическото положение, вместо това ние се замерваме със СРС. Разбирам колко очи са вперени в мен и в България днес и поемам своята отговорност", каза още президентът.Плевнелиев подчерта, че гражданите са поставили три основни проблема. Първият е институциите да работят за тях. "Те също така много ясно ни сигнализираха, че искат справедливост. Това означава институции, които спазват правилата", обясни той.

Държавният глава отбеляза като много голям проблем за България демографската криза. "Голям проблем, който не може да бъде решен днес или утре. Но ако не започнем да го решаваме, ще закъснеем много", категоричен беше той.

Той коментира и отношенията ни с Македония. Плевнелиев заяви, че трябва да има договор за добросъседство с Македония трябва да има. Ние имаме общо минало, то трябва да ни свързва, а не да ни разделя, каза президентът. Според него, когато някой иска помощ, и сам той трябва да си помогне. Очакваме от управляващите в Скопие отговорно отношение във връзка с поетите ангажименти. Миналото трябва да се чества заедно, каза отново Плевнелиев.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.