Плевнелиев: Преходът ще приключи, когато сложим комунизма в музея и в учебниците

Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците и аз няма да спра да апелирам и да очаквам от българския политически елит това да се случи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на изложбата „Желязната завеса – България 1944-1989:“ в градинката пред бившия ресторант „Кристал“ в София, където през 1989 г. се проведе един от първите митинги срещу бившия режим.

„Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това се случва не само в България, а в много държави“, посочи държавният глава, цитиран от своя пресцентър. Според Пелвенлиев българските политици са длъжници на гражданите. Президентът изрази и притеснение от отношението в Югоизточна Европа и на Изток към историческото наследство на комунизма. „Докато в Германия и в Централна Европа комунизмът и фашизмът са сложени в музеите и в учебниците и са обект на обективна оценка, в нашата част на Европа това още не е факт“, отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столична община, за изграждане на музей „Българския 20-и век“, в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, за комунизма, за националните катастрофи, за прехода. „Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим „Българския 20-и век“ като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страница, за да можем по още по-устойчив и коректен начин да отворим нова“, попита президентът Плевнелиев.

На откриването на изложбата присъстваха нейният автор – художникът Фанна Коларова, историкът Стоян Райчевски, посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман, ръководителят на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България Марко Арнд, общественици и много граждани.

(Снимка:www.president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.