Плевнелиев пред „Курир“: Решението е в прилагането на европейските ценности

Намираме се в ситуация, която не може да бъде решена със счетоводни сметки, а само на основата на нашите европейски ценности. Това казва президентът Росен Плевнелиев пред австрийския вестник „Курир“ в коментар на позицията срещу възможни икономически санкции на Европейския съюз в отговор на действията на Русия в Крим.
Президентът изразява увереност, че България ще подкрепи потенциални икономически санкции на ЕС срещу Русия. „Това, което направи Русия, поставя под въпрос правовата държава“, казва Росен Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на „Дондуков” 2.
Запитан има ли от какво да се притеснява България при бъдещи икономически санкции, президентът подчертава, че българската икономика вече се диверсифицира. „Преди 25 години бяхме зависими от Русия на 90%. Но днес 65% от нашата външна търговия е със страните от Европейския съюз, най-големите инвеститори в България са Австрия, Нидерландия и Гърция“, казва Плевнелиев.
Пред „Курир“ Росен Плевнелиев коментира и проблемите на България с младежката емиграция, корупцията, както и интеграцията на ромските общности от страните от Централна и Източна Европа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.