Плевнелиев: Поставяме регионалната стабилност и помирение над всичко

Политиката на сфери на влияние трябва да остане в миналото. Суверенитетът и демократичният избор на народите на Грузия и Украйна трябва да бъдат уважавани. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие като ключов говорител в 12-ата Международна конференция „Европейският път на Грузия“. Форумът се провежда в грузинския град Батуми на брега на Черно море.

„Играта на великите сили продължи векове наред. Сега отговорността е наша! Нека се обединим, да работим за свързаност и да си сътрудничим, да произвеждаме и да търгуваме, да живеем заедно, а не да се конфронтираме. Да поставим регионалната стабилност, сътрудничество и помирение над всичко“, апелира българският президент в речта си на престижния форум.

„Доскоро повечето от нас вярваха, че мирът и стабилността са дълбоко вкоренени в Европа. Скорошните събития обаче показаха, че това е било просто мечта. Кризите в Украйна и в Близкия Изток промениха средата за сигурност и доведоха до нови заплахи за нашите региони. България е дълбоко загрижена за общата среда за сигурност на изток от границите ни и в Черноморския регион. Продължаващите политически и военни действия дестабилизират региона и подкопават суверенитета на Грузия, Украйна и Молдова“, подчерта държавният глава.

Президентът отново посочи, че провеждането на политика на велики сили и създаването на сфери на влияние е предпоставка за съществуването на замразени конфликти и нестабилност. „Трябва да запитаме себе си: по-добре ли живеят хората в регионите със замразени конфликти, управлявани от нелегитимни групи и техните оръжия? Те свободни, сигурни и проспериращи ли са? Кой ще инвестира в зона на замразен конфликт? Кой ще изгради инфраструктура и ще открие работни места? Ако мислим за хората и правото им да живеят в мир и просперитет, трябва да се противопоставим на погрешната и опасна стратегия за поддържане на региони, държави и нации в нестабилност и в зависимост. Да си затваряме очите за тази заплаха не е дългосрочно политическо решение“, предупреди президентът Плевнелиев.

Пред участниците във форума държавният глава отново потвърди и заявения пред политическото ръководство на Грузия твърд ангажимент на България към териториалната цялост на страната, в рамките на международно признатите й граници, както и към суверенния избор на грузинския народ да работи за по-нататъшна евроатлантическа интеграция. „България осъжда така наречените „споразумения“ между Руската федерация и грузинските региони Абхазия и Южна Осетия, не ги е признавала и няма да ги признае“, подчерта отново президентът и допълни, че България последователно подкрепя членството на Грузия в НАТО и политиката на „отворени врати“ на Алианса.

„Установяването на по-тясно политическо и икономическо сътрудничество между ЕС и Грузия е единственият начин да се гарантират сигурността и просперитетът на страната“, категоричен беше Росен Плевнелиев и определи Грузия като „успешен пример в региона за изграждане на демократични институции и осъществяване на икономически реформи“.

По-рано президентът Росен Плевнелиев посети Наблюдателната комисия на ЕС в Грузия
и разговаря с председателя на европейската мисия EUMM Кестутис Янкаускас и с български наблюдатели.

„България подкрепя силно присъствие и мандат на EUMM и ще запази ангажимента и приноса си към успеха на мисията, която няма алтернатива“, каза президентът по време на срещата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.