Плевнелиев порица Русия, а Расмусен не се съмнява в твърдата ни позиция

Благодарение на ценностите на демокрацията, символизирани и защитавани от НАТО, днес нашият регион има много повече доверие, има много повече инвестиции, съседите се превърнаха в надеждни партньори. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция след срещата си на четири очи с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е у нас на двудневно посещение по покана на държавния глава.  Според президента на България тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана не е добра и трябва да постигне веднага едно минимално ниво от 1,5% от БВП за отбрана и в най-кратки срокове той да се качи до 2%.  България отделя прекалено малко средства за модернизация. Това в дългосрочен аспект ще се отрази зле на националната сигурност. Трябва да се помисли как да използваме военна техника на по-богатите държави от НАТО.

За нашите въоръжени сили е очевидна нуждата от технологическа промяна и модернизация, за нас е важно да диверсифицираме както доставчиците на газ, така и доставчиците на въоръжение и бойна техника за нашата армия, убеден е българският президент.

Двамата са обсъдили и Украйна. Нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са заплаха за стабилността и мира в Европа като цяло, коментира президентът. Осъждаме анексирането на Крим и продължаващите опити за дестабилизация на Украйна, допълни той. Народът на Украйна има правото сам да решава съдбата си и това да се случи на честни и свободни избори.

Политиките от 19-и век на големи сили, които решават бъдещето на една или друга нация, трябва да останат в 19-и век, препоръча той. Кризата в Украйна показва, че средата за сигурност в Европа се променя динамично, смята той.

Затова трябва да се предприемат дългосрочни и краткосрочни мерки. В краткосрочен план България и други страни, според Плевнелиев трябва да изготвят планове за действие при извънредни ситуации, чрез които да се повиши общата сигурност.

Балансът на силите в Черноморския регион е нарушен, смята още държавният глава. Той препоръчва засилване на въздушната и морската охрана на страните от региона, които трябва да си взаимодействат в този аспект. Трябва по-ефективно да се използват според държавния глава общите военни съоръжение на наша територия.

Андерс Фог Расмусен на свой ред заяви, че България е силна с НАТО и НАТО е силен с България. Той разкритикува руските опити да се изградят нови разделителни линии в Европа със сила, да се ограничи суверенитета на Украйна и да пресъздаде една нова сфера на влияние. „Аз призовавам Русия да вземе конкретни мерки, за да възстанови доверието на международната общност”, подчерта Расмусен.  Той настоява Русия да изтегли войските си от границите на Украйна. Зная, че сигурността има цена, но цената на несигурността е много по-висока, категоричен е генералният секретар на НАТО. Той заяви, че  не се съмнява в твърдата позиция на страната ни за кризата в Украйна.

Източник: news.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.