Плевнелиев получи най-голямата европейска регионална награда

Президентът Росен Плевнелиев, който беше удостоен днес в Сараево с отличието „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” за 2015 г. Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получи за своите „изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите“.

Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, които са допринесли за развитието както на своята държава, така и на региона на Югоизточна и Централна Европа. Сред досегашните носители на наградата са президентът на Полша Бронислав Коморовски, президентът на Черна Гора Филип Вуянович и президентът на Хърватия (2010-2015 г.) Иво Йосипович.

„Всяка държава и всяка нация на Балканите може и трябва да даде своя принос за постигането на нашата обща цел – утвърждаването на Югоизточна Европа като регион на мир, икономически растеж и споделени демократични ценности“, подчерта президентът Плевнелиев в словото си по време на тържествената церемония. Българският държавен глава изтъкна вярата си, че толерантността и мирното съжителство на различни религии и култури, което процъфтява днес в историческо Сараево, дава пример на света и е част от рецептата за успех на нашия регион. Плевнелиев припомни, че и българската столицата София, в която една до друга са разположени православна и католическа църкви, синагога и джамия, също дава своя принос през вековете за изграждането на Балканите като регион на мир, толерантност и взаимно уважение.

„За всички нас е важно Югоизточна Европа да докаже, че може да преодолява предизвикателствата, различията и кризите и да дава пример за мирно решение на спорните въпроси, за демократична трансформация и ефективни реформи“, заяви Росен Плевнелиев. Той бе категоричен, че бъдещето на държавите от Западните Балкани е в семейството на Европейския съюз. Президентът подчерта, че задълбочаването на интеграцията както в рамките на ЕС, така и в региона на Югоизточна Европа е най-сигурният начин за противодействие на дестабилизацията, изолацията и бедността. Според Плевнелиев глава Европейският съюз е най-успешният проект в историята за мирна интеграция между държави и е „двигател“ за разширяване на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа.

Пред участниците във форума президентът призова за общ регионален подход при откриването на нови пазари, за привличането на стратегически инвеститори и насърчаването на туризма и производството. „Само заедно можем да гарантираме стабилността и развитието на региона, защото без стабилност не можем да работим за растеж“, подчерта държавният глава. Общите предизвикателства, пред които се изправят Балканите като борбата с тероризма, изолацията, бедността и природните бедствия, също налагат по-тясна интеграция и търсенето на общи решения, заяви още в изказването си на форума президентът Плевнелиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.