Плевнелиев очаква 1 милиард евро френски инвестиции у нас

България и Франция са стратегически партньори и големи приятели. Имаме голям потенциал за развитие на двустранните икономически отношения, но и във всички останали сфери.
Това заяви в Париж президентът Росен Плевнелиев след срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец.
В икономическата сфера се обединихме около мнението, че големи френски компании вече работят успешно у нас и това ще бъде началото на следваща фаза, добави той.
Очаквам френските инвестиции през следващите години да бъдат много по-големи по обем, заяви българският президент. Ако досега, за 23 години, сме имали около 1 млрд. евро френски инвестиции ,предполагам, че през следващите четири до пет години ще направим отново милиард.
Това означава, че вече сме 4-5 пъти по-ефективни и бързи, потенциалът е сериозен, посочи държавният глава.
По повод резултатите от днешните разговори с френския си колега президентът Плевнелиев заяви, че нашата страна разполага с подкрепа за Шенген, както и за политиката на ЕС за евроатлантическата перспектива на Западните Балкани.
Президентът съобщи, че разговорът е засегнал и темата за атентата на летището в Бургас, като нашата страна е благодарила на Франция за подкрепата на нейните служби. От своя страна френският президент е подкрепил генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, като е добавил, че Франция е доволна от нейната дейност и желае тя да продължи да работи за Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.
Плевнелиев съобщи още, че е поканил Оланд да посети България.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.