Плевнелиев обеща на Порошенко скоро да посети Украйна

Държавният глава поздрави в телефонен разговор Петро Порошенко с избирането му за президент на Украйна на проведените предсрочни избори в страната. „Пожелавам Ви успех в усилията да сложите край на политическата криза и въоръжените сблъсъци и да поведете Украйна по пътя на трудни, но необходими реформи“, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от своя пресцентър.

Плевнелиев и Порошенко постигнаха и договорка за посещение на българския държавен глава в скоро време в Украйна. Освен това Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще се видят във Варшава в началото на юни по време на честването на 25-годишнината от началото на демократичните промени в Централна и Източна Европа.

На 22 януари прессекретариатът на Плевнелиев обяви, че държавният глава отлага планираното си посещение в Украйна през месец май 2014 г., заради нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната.

Днес, в разговора си с Петро Порошенко българският държавен глава отново изрази позицията на страната ни, че украинският народ има суверенното право по демократичен начин да избере своето бъдеще. „Високата активност на проведените президентски избори свидетелства за привързаността на украинския народ към идеята за проевропейска, независима, демократична и обединена Украйна“, посочи Росен Плевнелиев.

Нормализирането на политическата обстановка и стабилизирането на Украйна са постижими единствено чрез диалог между всички представители на украинското общество, е позицията на българския президент, който за пореден път осъди всеки опит за дестабилизация на страната отвън.

„България осъди и не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация. Този акт е в нарушение на установения международен ред и върховенството на закона. Не могат да бъдат признати и резултатите от проведените незаконни референдуми в Донецка и Луганска области“, заяви още Росен Плевнелиев.

Избраният за президент Петро Порошенко благодари за последователната и принципна позиция на България в подкрепа на Украйна и на запазването на териториалната й цялост. Той посочи, че има символика в това, че предизборната му кампания приключи в Болград – един от центровете на българската общност в Украйна.

Росен Плевнелиев посочи, че България е подкрепила подписването на политическата част на Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС и смята, че икономическата част трябва да се подпише във възможно най-кратки срокове.

По време на разговора Плевнелиев и Порошенко подчертаха, че ще работят за нов етап на двустранните отношения на основата на историческите връзки и културната близост на двата народа. „Вярвам, че правата на националните малцинства в Украйна ще бъдат защитени в съответствие с европейските стандарти. Свързва ни културна и религиозна близост, а незаменим мост в двустранните ни отношения е българската общност в Украйна, която надхвърля 250 000 души“, заяви Росен Плевнелиев в разговора си с Петро Порошенко.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.