Плевнелиев: Ние всички сме парижани

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Ние всички сме парижани. Трябваше да се съберем по хубав повод – 70 години ЮНЕСКО. Вместо това моментът е тъжен след терористичните атаки във френската столица.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в централата на ЮНЕСКО в Париж, където откри Лидерския форум на организацията. Двудневната среща е в рамките на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО, посветена на 70-ата годишнина от създаването на организацията.

Според Плевнелиев ЮНЕСКО има важна роля за противодействие на екстремизма и тероризма, защото изгражда мир в умовете на хората и е водещ форум за опазване на световното културно и историческо наследство. В тази връзка българският президент подчерта ролята на ЮНЕСКО в Сирия и на много други горещи точки на планетата.

Преживяла две световни войни, обединена Европа е способна да застане начело на единни международни усилия за противодействие на екстремизма, каза още в словото си Росен Плевнелиев. Според него за целта е необходима повече, а не по-малко интеграция. Освен това българският президент разкритикува опитите на популистки, националистически партии да използват атентатите в Париж за свои собствени цели.

Решението е друго – необходими са толерантност, демокрация и спазване на човешките права, каза Плевнелиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.