Плевнелиев: Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари

„Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари“. (…) „Като президент се чувствам разочарован, че много решения за (държавни поръчки), по-конкретно за големи инфраструктурни проекти, са взимани без достатъчно прозрачност и зад затворени врати.“ Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за влиятелния британския всекидневник „Файненшъл таймс“ и обещава да внесе ред в търговете за енергийни и инфраструктурни проекти.

Плевнелиев изтъква, че „хората искат да видят по-голяма прозрачност във всички тези сектори” и изтъква, че поради това служебното правителство ще направи свой приоритет предлагането на ново законодателство за създаване на електронно правителство, което следващите управляващи да приемат.

„Ще оставим проекта „Южен поток“ замразен, докато ЕС извършва своите проверки в съответствие с наказателната процедура, и ще започнем строителството само когато Европейската комисия даде зелена светлина, колкото и дълго да отнеме това“, категоричен е Росен Плевнелиев.

“Файненшъл таймс” припомня, че Европейската комисия разследва дали България е нарушила правилата на ЕС в областта на конкуренцията, като е сключила договори с български и руски строителни компании във връзка с руския проект за нов газопровод „Южен поток“, който е предвидено да заобиколи Украйна. Вестникът отбелязва, че проектът за доставяне на руски газ през Черно море до Австрия е критикуван заради цената от 3,5 млрд. долара, определена за българския участък от газопровода, тъй като според базирани в София енергийни консултанти това са близо три пъти повече средства, отколкото ще струва строителството в Централна Европа.
Британският финансов всекидневник припомня, че Корпоративна търговска банка беше затворена, след като беше доведена до несъстоятелност след спор между мажоритарния акционер Цветан Василев и Делян Пеевски, който е представен като “противоречив политик и един от най-големите длъжници на банката”. И двата мъже имат връзки с изпълнители, избрани за „Южен поток“, пише “Файненшъл таймс”.
КТБ ще остане затворена поне до октомври, докато международни одиторски фирми проверяват нейния баланс, обяснява в интервюто си президентът Плевнелиев. Той изтъква, че “Централната банка и прокуратурата ще имат международна поддръжка, за да установят всичко, което има нужда да знаят, включително проверката на тези нереални вериги от офшорни компании (използвани от български компании) от началото до края“.

В България ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, припомня „Файненшъл таймс“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.