Плевнелиев: Намаляваме вноса на руски газ с 50% до пет години

България планира да намали вноса на природен газ от Русия до 50% от годишното потребление в рамките на пет години, за да бъде сигурна, че няма да има ситуации, които налагат спирането на производството и забавят икономическия растеж.

Това е казал президентът Росен Плевнелиев в интервю за агенция Блумбърг (Bloomberg.com), цитирано от РИА Новости и „Фокус”.

Най-бедната страна-членка на ЕС, която получава 87% от своя газ от Русия, планира да свърже своята газопреносна мрежа с планирания Трансадриатически газопровод, който ще пренася по 10 млрд. кубични метра газ годишно от Турция към Италия, съобщава агенцията, като се позовава на държавния глава.

Спорът от 2009 г. между Украйна и Русия, който доведе до спиране на доставките за България за период от две седмици, подчерта нуждата от по-голяма независимост, е отбелязал той. „След пет години ние бихме искали най-малко 50% от потреблението на газ в България да идва от различни и диверсифицирани източници”, е казал Плевнелиев.

Докато тази година БВП на страната ще се увеличи с 1%, има потенциал за икономически ръст от 4 до 6% годишно, е казал още той.

Според президента протестите от тази година заради мерките на икономии и корупцията показват, че нацията продължава своя преход към демокрация, като гражданите настояват за повече прозрачност от страна на политиците.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.