Плевнелиев: Кой реши, че през 2014 г. ще има президентски избори?

В Плевен президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти вече прословутия параграф 12 от преходните и заключителните разпоредби на проекта за нов Изборен кодекс, заради който депутати от ГЕРБ вчера заплашиха, че ще сезират Конституционния съд и дори видяха в текста опит за държавен преврат.

“По отношение на параграф 12, вие попитахте и аз мисля, че това е важен въпрос, който отново стига до същността на най-важния въпрос, който българските граждани зададоха през 2013 г., а той беше „кой”. „Кой?”, защото за мен е повече от ясно, че последните обяснения, които се дадоха, от управляващите, и от г-жа Манолова, не са искрени. Защото не става въпрос за един стандартен текст, в прословутия параграф 12; става въпрос за текст, който е изпратен на Венецианската комисия, който е сложен на сайта на Венецианската комисия, и в който е посочена годината 2014 г.”, каза държавният глава, цитиран от “Фокус”.

Аз питам: кой реши, кой е този човек, коя е тази институция, коя е тази партия, която реши, че през 2014 г. ще има избори за президент и вицепрезидент. И на този въпрос досега не сме получили отговор, очаквам”, каза президентът Плевнелиев. Държавният глава добави, че е обещал на българския народ да използва правото си на вето с аргументи. Затова в конкретния случая с параграф 12 ще се изчака в парламента да си свършат работата и да си приемат закона. По думите на Росен Плевнелиев, междувременно  в Президентството ще бъдат направени няколко важни срещи, например в събота са поканени неправителствени организации, които специализират в областта на изборното законодателство.

Влизаме в процедура – ще чуем много хора, ще формирам мнение и ще си кажа думата в рамките на конституционно установените срокове, увери президентът Росен Плевнелиев пред репортери в Плевен, където е на посещение по повод празника на лозарите и винарите.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.