Плевнелиев: „Катар Холдинг“ проявява интерес към концесии за златодобив у нас

„Катар Холдинг“ има интерес да инвестира в редица сектори на българската икономика и обсъжда реализацията на конкретни проекти с представители на българските институции. Катарската държавна инвестиционна корпорация е заинтересована също така от сключването на сделки в строителството и стратегическите недвижими имоти и за получаването на концесии за добива на метали в България, включително на злато и мед.
Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на катарската държавна инвестиционна корпорация Ахмад Мухамад aл Сайед, съобщиха от пресцентъра на българския държавен глава.

Една от най-големите инвестиционни компании в света има желание да участва в развитието на туризма в България, включително на зимните и спа-курорти. „Изразен беше и интерес за инвестиции в културно-историческия туризъм в България и популяризирането на българската история“, заяви Росен Плевнелиев пред български журналисти в Доха.

На срещата е било обсъдено изграждането на офис- и жилищни сгради на територията на бившите военни поделения в София, в съседство с терените, на които е предвидено изграждането на „София тех парк“.
Ахмад Мухамад aл Сайед е потвърдил пред българския президент интереса на корпорацията към проекти в земеделието у нас и към производството на месни и млечни продукти. „Създаването на дългосрочна национална програма в подкрепа на земеделието, която да се финансира от „Катар Холдинг“, е напълно възможна, но и държавата трябва да свърши много работа, защото Катар разчита на тясно сътрудничество с институциите“, коментира президентът. Той допълни, че успехът на такива проекти зависи и от активността на Българската селскостопанска академия, браншовите организации и специализираните селскостопански институти.

По време на срещата Ахмад Мухамад aл Сайед е подчертал готовността на държавната инвестиционна корпорация да подкрепи фирмите от България, които желаят да инвестират в Катар.

В последния ден от официалното си посещение в Катар президентът Росен Плевнелиев разговаря с председателя на парламента Мохамед бин Мубарак Ал Холейфи и беше гост на Музея на ислямското изкуство в Доха.
Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.