Плевнелиев излезе да посрещне Кери пред президентството

Президентът Росен Плевнелиев наруши дипломатическия протокол и излезе пред входа на президентството за да посрещне държавния секретар на САЩ Джон Кери, който от снощи е на официално посещение у нас. То преминава при изключителни мерки за сигурност, които всъщност са познати на софиянци от визитата преди доста години на президента Бил Клинтън.

Джон Кери пристигна с кортеж, който спря пред главния вход на президентската администрация. Там Росен Плевнелиев и държавният секретар на САЩ се здрависаха, размениха няколко думи и влязоха да разговарят.

На срещата им се очаква да бъдат обсъдени двустранното търговско-икономическо сътрудничество и инвестициите, както и партньорството в сферите на отбраната и енергетиката.

Планирани са срещи с премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов, а също и с британския външен министър Филип Хамънд, който днес също е в София.

При пристигането си в София късно снощи, Джон Кери беше посрещнат от директора на Дирекция “Държавен протокол” в Министерството на външните работи на България Атанас Младенов и посланик Марси Б. Рийс.

Ето и някои от редакциите на чужди агенции и медии. Американският държавен секретар Джон Кери пристигна в България, за да проведе консултации с властите относно сигурността и начините за страната да се откъсне от зависимостта си от руския газ, предаде агенция Bloomberg.
Топ дипломатът на САЩ ще обмени мнения с българските власти относно ареста на френски гражданин, за когото се подозира, че има връзки с един от терористите, участвали в смъртоносните атаки в Париж от миналата седмица, според представител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен.
Посещението на Кери в българската столица идва във време, когато според Държавния департамент България се нуждае от силна подкрепа заради затруднената икономика, зависимостта от Русия за 85% от газовите доставки и трудностите в борбата с корупцията.

Джон Кери е на посещение в България за консултации по въпроси, включващи енергийната сигурност и икономическите перспективи, предаде радио Voice of America.
В сряда представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че една от темите на обсъждане ще са „значителната” енергийна зависимост след „внезапното” спиране на проекта за газопровод „Южен поток”. Газопроводът трябваше да минава по дъното на Черно море и да достига Южна и Централна Европа. В началото на декември 2014 г. Русия оповести, че отменя проекта заради европейската позиция, припомни радиото.
В информацията се цитира представителят на Държавния департамент, който казал, че САЩ работят усилено, за да помогнат на България да намери алтернативни доставчици.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в България, ще се постарае да убеди ръководството на страната да намали своята зависимост от руските енергийни ресурси, предаде РИА Новости. Очаква се в хода на своята визита Кери да обсъди възможностите за диверсифициране на доставките на енергийни ресурси в България, посочват официални представители на САЩ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.