Плевнелиев и Ромпой обсъдиха ситуацията с бежанците

Ситуацията със сирийските бежанци в България беше във фокуса на срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Страната ни е предприела редица мерки за справяне с миграционния натиск и благодарение на европейската солидарност значително са подобрени условията в местата за настаняване, посочи Росен Плевнелиев по време на срещата късно на 1 април. Държавният глава подчерта, че е в ход изпълнението на Национален план за действие, работи се и по подготовката на Стратегия за интеграция на потърсилите закрила в България.

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент и значението им за бъдещето на Европа коментираха още Росен Плевнелиев и Херман ван Ромпой. Двамата бяха единодушни, че Европа днес има нужда от силни лидери и работещи институции, които да работят в полза на гражданите.

Процесът на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани беше сред темите на разговора между Росен Плевнелиев и Херман ван Ромпой. Според държавния глава, 100 години след Първата световна война Балканите са пример за мир и за успешен процес на интеграция, работят за повече свързаност, включително чрез изграждането на нови пътни и енергийни връзки. Европейската перспектива е в основата на тези положителни промени, затова България твърдо подкрепя европейската интеграция на страните от региона и им оказва експертно съдействие, коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев и Херман ван Ромпой обсъдиха още развитието на ситуацията в Украйна и необходимостта от подписването в най-кратки срокове на споразуменията за асоцииране на ЕС с Молдова и Грузия.
Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.