Плевнелиев и Борисов „pro domo sua” от Белгия

Днес българският президент Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ бяха в Гент, Белгия, за да присъстват на държавното погребение на председателя на Европейската народна партия и бивш премиер на Белгия Вилфрид Мартенс.  Но и двамата български политици не пропуснаха да коментират вътрешнополитически теми, вкл. с конюнктурен привкус. Което надали е толкова неспазване на протокола, колкото демонстрация на специфичен, български манталитет.

"Когато с лъжи и манипулации се поставя под въпрос авторитета на основни институции в държавата, от това неизбежно страда и репутацията на България пред европейските й партньори", коментира президента Плевнелиев пред българските журналисти, отразяващи траурната церемония. Според държавния глава това е безотговорно и лекомислено, защото "една страна гради своята репутация със столетия и ударите по нея не помагат нито на развитието, нито на европейската й интеграция".

"Много се надявам всички ние да се върнем обратно към отговорната позиция на хора, които милеят за държавата си и всеки един от нас да разбира кое е позволено и кое не е позволено. И когато могат да се сипят лъжи и обвинения срещу държавния глава, абсолютно необосновани, все пак трябва да си даваме сметка какви са резултатите от подобно нещо. Няма как едни хора да обясняват как държавният глава разхожда куфарчета с пари през митниците, когато истината е, че той като един истински нормален човек е превел парите по банков път и е направил една или друга инвестиция по възможно най-правилния европейски и разумен начин. Но това е, за съжаление", каза Плевнелиев, цитиран от БНР.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна със спомена, че Вилфрид Мартенс обичаше много България, но завърши с „Атака” и Станишев.

Мартенс беше изключителен приятел, всички държавни и правителствени ръководители от Европа дойдоха да му се поклонят, отбеляза Борисов. На този фон поведението на "Атака" с напускането им на пленарната зала на Народното събрание при почитането с минута мълчание на паметта на Мартенс показва разликата, коментира лидерът на ГЕРБ. – „За съжаление Сергей Станишев и Ахмед Доган си избраха такава коалиция”, добави Борисов, цитиран от БНР. Борисов добави, че е разговарял и с канцлера Меркел, и с Барозу и е установил, че за съжаление всичко, което се случва в България, е много видимо и много тежко отеква в Европа.

"Етническа партия с националистическа, с бивша комунистическа да управлява – това няма никаква легитимност, но това си е избрал народът и трябва да си понесе последиците от това. На следващите избори съм сигурен, че няма да ги подредят по този начин, сигурен съм", коменстира Бойко Борисов.

.

____________________________________________

Pro domo sua (лат.) – За своя дом (по личен въпрос; в защита на себе си и своите дела)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.