Плевнелиев говори в „Чатъм хаус” за бъдещето на Югоизточна Европа

В лекция пред авторитетния Кралски институт за международни отношения „Чатъм хаус“, произнесена в Лондон на 19 март, президентът Росен Плевнелиев заяви, че желанието на хората за ефективни институции и честна пазарна икономика е двигателят на демократичната промяна в страните в Югоизточна Европа. Българският президент е категоричен, че единствено активното евроатлантическо партньорство може да предпази региона от отстъпление от демократичните му постижения.

В дискусията на тема „Югоизточна Европа: пътят напред“ държавният глава определи интеграцията в евроатлантическите структури, регионалния подход и популяризирането на регионална идентичност като основа на „пътя напред“ за страните на Балканите.

Росен Плевнелиев предупреди, че номиналното членство в ЕС и в НАТО не трябва да води до измамно усещане за сигурност. Според президента, разширяването на ЕС трябва отново да влезе в дневния ред на Съюза, като противодействие на случващото се в Украйна. „В продължение на десетилетия икономическият модел на Украйна е доминиран от олигарси, корупция, зависима съдебна система и контролирани медии“, коментира българският президент. По думите му, ситуацията в Украйна трябва да послужи като модел, който трябва да бъде избягван от страните от ЮИЕ, включително България.

Президентът отново напомни, че пътят към демократична консолидация, движена от евроатлантическата интеграция, е едно от най-големите постижения на страните от региона. „24-годишният преход обаче ни показа, че наличието на демократична партийна система, на институции и на закони, не е достатъчно за създаването на дългосрочна демократична стабилност. За демокрацията трябва да се борим всеки ден“, каза Росен Плевнелиев. „Днес научихме също така, че да си част от клуба на богатите не гарантира просперитет – той трябва да бъде произведен, а сигурността на членството в НАТО не ни е дадена наготово. Трябва да се работи здраво“, заяви президентът.

Росен Плевнелиев апелира за „дългосрочни инвестиции в устоите на демокрацията“ на страните от региона, които обаче не могат да се случат без натиска на компетентно и обхватно гражданско общество. Цели като върховенство на закона, независими и обективни медии, конкурентна пазарна икономика, независими и ефективни публични институции, работещо електронно управление, не могат да бъде постигнати без натиск на активното гражданското общество, подчерта още Росен Плевнелиев.
Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

1 Comment

  1. Така правят с аборигените. Канят ги, вкарват ги в разни зали, снимат ги, дават им да казват разни големи работи и после знаете.

Leave a Reply

Your email address will not be published.