Плевнелиев: Горд съм, че съм първият президент, инициирал референдум

Гордея се, че съм първият български президент, който се ползва от своето конституционно право да инициира всенародно допитване. Това казва Росен Плевнелиев в интервю за Агенция и Радио „Фокус“ президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава изтъква, че смисълът е дълбок – “ние искаме да променим политическата система в България, така че да заздравим демокрацията и да решим все по-задълбочаващата се криза и проблем с доверието на гражданите към институциите. Според Плевнелиев, доверието на гражданите е на критично ниско ниво и това е сериозен проблем за цялата държава.

„За да го решим, аз имам смелостта като държавен глава да инициирам всенародно национално допитване, от което не всички политически партии ще бъдат доволни. И на мен никак няма да ми бъде лесно, но аз вярвам, че институциите са в основата на просперитета, на справедливостта и на всяка една демокрация. Институциите, за да бъдат силни, трябва да се ползват с доверието на народа. За да имат доверие на народа – референдум. Да чуем народа и след това и да изпълним неговата воля”, казва още президентът.

Плевнелиев се връща и към решението на предишния парламент да отхвърли искането да провеждане на референдум.

Решението на 42-то Народно събрание да отхвърли предложението за провеждане на референдум беше скандално. Практически парламентът тогава отхвърли над 500 хиляди подписа на българските граждани, отхвърли и се противопостави на конституционното право на българския държавен глава, коментира президентът. По думите му, това решение на депутатите от предишния парламент, е било едно ясно доказателство защо доверието на хората е ниско. Плевнелиев изрази надежда 43-то Народно събрание да покаже отговорно отношение и да задвижи процедурата така, че де може навреме, по един икономически обоснован начин, с една добра организация, с възможност да се проведат дебати, да се чуе всеки аргумент, да има максимално подробна и всеобхватна кампания, така че хората да чуят и да могат след това да направят своя избор.

„Много се надявам този път да не се покаже арогантност, много се надявам този път да не се покаже политическо безсилие и партизански подход. Надявам се този път да се покаже национално отговорен подход“, коментира още президентът Плевнелиев. Според него с референдума може да се промени политическата система на България, да се заздрави демокрацията и да се реши задълбочаващото се недоверие на гражданите към институциите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.