Плевнелиев: Голямата политика включва и европейска солидарност

"Става въпрос, не просто само за политиката на една или друга държава, а за голямата политика в Европейския съюз. Голямата политика, трябва да бъде политиката на европейската отговорност и солидарност". Това изтъкна президентът Плевнелиев по време на съвместната си пресконференция с хърватския си колега Иво Йосипович на въпрос за отлагането на членството на България и Румъния в Шенген. Българският държавен глава изтъкна, че когато държава като България е действала отговорно, инвестирала е стотици милиони и пази ефективно шенгенските си граници, тя би следвало да очаква европейската солидарност, защото ние търпим и сериозни икономически загуби, поради това разкрачено положение, в което се намираме. Плевнелиев не скри, че ние тълкуваме отлагането на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, като по-скоро политически, отколкото технически въпрос.

"Установихме, че действително стратегическите ни интереси напълно съвпадат. Разбира се, не можем да оставим настрана, да подминаваме факта, че и двете държави в икономически план са може би една стъпка по-назад от останалите членки на ЕС. Но именно днешната криза, която всички усещаме засилва нашето желание тези разлики постепенно, стъпка по стъпка да бъдат преодолявани, и утре в едно близко бъдеще да се изравним по тези показатели", заяви президентът на Хърватия Иво Йосипович. По думите му – ЕС разполага с достатъчно и много механизми, чрез които да елиминира тези разлики и да подпомага страните, които са по-назад в икономическото си развитие да достигнат общото равнище.

Един от най-важните аспекти в този смисъл е изграждането на инфраструктура, защото действително транспортните и енергийните коридори са твърде, твърде важни за нашето бъдеще", каза Иво Йосипович.

Хърватия изцяло ще спазва политиката на Европейския съюз по отношение на бежанците, заяви Иво Йосипович в отговор на въпрос дали Хърватия е готова да приеме част от бежанския поток от Сирия. – „Можете да бъдете сигурни, че поради естеството на своята история, Хърватия е готова да приеме тези хора, тези бежанци. Имаме достатъчно чувствителност, както към страданията на тези хора, които бягат от наистина лоши неща, така и необходимата готовност да им помогнем. В това отношение, Хърватия изцяло следва политиката на ЕС, както преди, така и сега, така и за в бъдеще. Ние сме готови да правим това, и да оказваме необходимата помощ, според изискванията на ЕС", каза Иво Йосипович.

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.