Плевнелиев: Европейската интеграция е „двигателят“ за позитивна промяна на Балканите

България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност и на властите в Прищина за изграждането на модерно и демократично Косово. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес в Прищина с президента на Република Косово Атифете Яхияга. Това е първото официално посещение на български държавен глава в Република Косово, припомнят от пресцентъра на “Дондуков” 2. Росен Плевнелиев подчерта, че успехът на Косово да изгради ефективни институции, които отстояват върховенството на закона, ще бъде успех и за целия регион.

Отличните отношения между България и Косово са базирани на приятелство, взаимно уважение и сътрудничество. България беше една от първите страни, признали Република Косово, припомни президентът Атифете Яхияга. Тя благодари на президента Плевнелиев за активния принос на страната ни в мисиите на международните мироопазващи сили в страната през последните години и за изграждането на държавните институции на Косово.

Като държава член на ЕС и НАТО България ще продължи да работи за запазването на мира и сигурността в региона, увери държавният глава. Страната ни отдава приоритетно значение на Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово и е третият основен участник в EULEX с 56 български представители. България ще продължи своето участие и в операцията на KFOR под егидата на НАТО.

Европейската интеграция на Косово и останалите държави от Западните Балкани е в основата на постигането на трайна стабилност и просперитет за нашия регион, беше позицията и на двамата президенти. Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на своите съседи. “Приключването на преговорите за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС e важна стъпка в процеса на европейска интеграция на Косово и е признание за последователните усилия за провеждане на реформи”, посочи държавният глава. Двамата президенти бяха единодушни, че европейската интеграция е „двигателят“ за позитивна промяна на Балканите.

“Добросъседството е от ключово значение за постигането на напредък в процеса на регионална и европейска интеграция”, заяви още държавният глава и изрази подкрепата си за развитието на диалога между Косово и Сърбия, като фактор за нормализирането на отношенията между двете държави. „Република Косово работи за отварянето на нова глава в отношенията със Сърбия, в която водещи са взаимното уважение и сътрудничеството“, подчерта президентът Яхияга.

Българският президент приветства решението за включването на Косово като пълноправен участник в работата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чието председателство България поема през юли 2015 г.

Свързаността на транспортните и енергийни мрежи и модерната инфраструктура са общ стратегически приоритет за държавите от региона, отбелязаха още Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга. Реализацията на транспортните коридори 8 и 10 и свързването на бъдещата автомагистрала София-Ниш с магистралата Ниш-Прищина е от важно значение за насърчаване на икономическия обмен в Югоизточна Европа.

Двамата президенти обсъдиха и развитието на проектите, насочени към повишаването на енергийната сигурност в Югоизточна Европа чрез възможност за реална диверсификация на източниците на природен газ. „Нашата амбиция е изграждането на Европейския енергиен съюз да започне именно от Балканите, което ще осигури достъпа на всяка държава от региона до три алтернативни източника на природен газ. Създаването на регионална енергийна борса и регионален енергиен пазар трябва да се превърне в общ приоритет за Югоизточна Европа”, заяви българският държавен глава. С разширяването на енергийната инфраструктура в региона България може да доставя и електроенергия за Косово, отбеляза още президентът Плевнелиев.

По думите на Росен Плевнелиев, по-добрата свързаност между държавите от региона ще създаде качествено нова перспектива за икономически растеж на Балканите, от която ще спечелят всички държави. Страната ни е готова да организира бизнес форуми, с които да бъдат насърчени преките контакти между бизнеса от двете страни и туристическият обмен. Като особено перспективни сфери на икономическо сътрудничество държавният глава отбеляза фармацевтиката и производството на генерични лекарства, земеделието и производството на храни, строителството и възобновяемите енергийни източници. Обсъдени бяха и възможностите за насърчаване на междукултурния диалог.

Съвместната борба с организираната престъпност, с нелегалния трафик на хора, с наркотрафика и с тероризма също бяха теми на разговора на Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга.

Държавният глава Росен Плевнелиев беше посрещнат в Прищина с официална церемония от президента Яхияга. В рамките на визитата си българският президент проведе среща и с председателя на парламента на Косово Кадри Весели.

На 22 април, сряда, Росен Плевнелиев ще разговаря с българските представители в международните организации, които работят в Косово и ще посети базата на KFOR в Прищина.

(Източник и снимка: www.president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.